Culemborg zoals het was

Het leven in Culemborg

home Boeken Audio Film Over ons Nieuws Links

 

Schuf, de  Janus Kerkhof
Oud-wethouder Janus Kerkhof had deze bijnaam te danken aan het feit dat hij wat voorover liep.

Sjiek de Friemel,   Juffrouw Fransen
Zij was schooljuffrouw op de Stadsschool.

Snuf , de  Meneer van Eupen
De heer Van Eupen was leraar Frans op de Mulo-school aan het St. Janskerkhof. Als hij kwaad was op een leerling en hem de les ging lezen dan begon hij daarbij altijd hevig te snuiven. Vandaar de bijnaam De Snuf.

Speurneus, de  Louis van Ewijk
Louis van Ewijk was een Culemborger en politieagent. Na de Tweede Wereldoorlog was hij net als o.a. Koedam en Molders als hulpagent in dienst gekomen bij de Culemborgse politie. In de ogen van de Culemborgers waren dit suregaat politieagenten waar zij weinig of geen respect voor hadden. Ook niet toen zij al tot echte politieagenten waren gepromoveerd. De meeste van deze Culemborgse politieagenten wisten daar wel mee om te gaan, behalve Louis van Ewijk. Hij sloofde zich nogal uit. Zo presteerde het om zijn eigen broer, toen die over het brugje bij de Oosterwal fietste, fietsers moesten hier afstappen, te verbaliseren. Door deze overdreven ijver kreeg hij de bijnaam De Speurneus.

Start, de  Willem Vink
Werkte o. a. op de houtzagerij van Verwoerd en was voerman op een Mallejan. Hiermee bracht hij hele grote bomen van rondom Culemborg naar de zagerij. Hij wist zelf niet hoe hij aan die bijnaam was gekomen. “Ze hebben mij nooit Willem Vink genoemd, maar altijd De Start”.

Strondboer, de  Gijs van Dalum
De bijnaam van Gijs van Dalum was De Strondboer omdat hij dagelijks met zijn paardentractie bij de huizen langs ging om de poeptonnen op te halen. Hij noemde dit , de cadeautjes ophalen.

Trui Tiete   Trui van Kuilenburg
Trui van Kuilenburg woonde op de Oosterwal in een huisje naast Manus Verbaas, de schillenboer.

Utte de Pruimerd  Dirkje van der Winkel
Dirkje van der Winkel was niet iemand die zich de kaas van het brood liet eten. Zij was getrouwd met Josephus de Jong. Haar zoon Johannes de Jong kreeg de bijnaam van zijn moeder en werd in Culemborg aangeduid als Job de pruimerd. Haar jongste zoon werd geboren al lang nadat haar man Josephes de Jong was overleden, zodat dit kind de naam Van der Winkel kreeg. Deze zoon kreeg de bijnaam Dorus de Pruimerd.

Vliegende Barbier, de  Dirk van Gasteren
Dirk van Gasteren kreeg de bijnaam De Vliegende Barbier omdat hij zijn klanten thuis ging knippen en scheren. Je zag hem dan door de stad racen op zijn fiets zonder kettingkast. Zonder kettingkast was belangrijk voor hem want dan hoefde hij geen tijd te verliezen om de ketting er weer om te leggen als die er afliep.

Weiman  Meneer Verweij
De heer Verweij had een slagerij in de Prijssestraat. Herkomst van de bijnaam is onbekend.

Witkop de,  Kee Wammes
Kee Wammes had aan het eind van de Prijssestraat een proeflokaal. Dit was een klein winkeltje met daarin een toonbank en een paar stoelen. Je kon hier jenever kopen maar ook een borreltje drinken. Herkomst van de bijnaam is onbekend.

 

Vorige | Home